Verlichting

INTERIEUR | BLOG | INSPIRATIE
Welke soorten verlichting heb je (nodig)?

Welke soort verlichting u nodig heeft om uw interieur in de spotlights te zetten, hangt af van uw behoeften en wensen. Het is goed om per soort te kijken hoe en of de verlichting kan bijdragen aan meer sfeer.

Door alle soorten mee te nemen in uw keuze, creëert u een gevarieerd lichtplan wat enorm belangrijk is voor een krachtige uitstraling van uw interieurontwerp.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van verlichting zijn:

  • Bedenk hoe u de verlichting kunt gebruiken om het doel van de kamer te ondersteunen. Bijvoorbeeld, als u van plan bent om te koken in de keuken, zorg dan voor voldoende taakverlichting boven het aanrecht en de kookplaat.

  • Overweeg ook de kleurtemperatuur van de verlichting. Warme tinten (2700-3000K) geven een gezellige, ontspannen sfeer, terwijl koelere tinten (3500-5000K) geschikter zijn voor ruimtes waar meer activiteit plaatsvindt, zoals een thuiskantoor.

  • Energie-efficiëntie is ook een belangrijke overweging. Kies voor energie-efficiënte verlichting, zoals LED-lampen, om uw energierekening te verlagen en uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Basisverlichting

Basisverlichting komt van centrale lichtpunten in de ruimte. Denk aan een plafonniere of spots. Deze verlichting zorgt voor basislicht in de gehele ruimte of zone.

Lucide lamp verlichting

Functionele verlichting

Functionele verlichting is gericht op een specifiek en kleiner oppervlak, zoals staande lampen en leeslampjes, en vind je ook terug boven je keukenwerkblad.

Accentverlichting

Accentverlichting is specifiek gericht op een object. Accentverlichting zie je bijvoorbeeld bij schilderijen of een bepaald meubel.

pulpo light verlichting

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is misschien het meest bekend qua verlichting en zorgt voor sfeer in een bepaalde ruimte. Sfeerverlichting is vooral decoratief bedoeld.

Om de juiste verlichting te kiezen is het belangrijk om te bepalen welke functies een ruimte heeft. Zo heeft een woonkamer bijvoorbeeld behoefte aan verschillende soorten verlichting, zoals sfeerverlichting, accentverlichting en functionele verlichting. Voor de keuken is het belangrijk om voldoende werkverlichting te hebben, terwijl de badkamer juist behoefte heeft aan helder en praktisch licht. 

- Interesse in een mondeling interieuradvies? -

Copyright © 2023 VAN LAAKE